VLÁDA: Odobrila ďalší krok v transformácii nemocníc na akciové spoločnosti

28.09.2011 Celý región

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vláda dnes schválila ďalší z krokov, ktoré sú potrebné pre transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Ako vyplýva z odobrených návrhov zakladateľskej listiny a stanov akciovej spoločnosti, stopercentným akcionárom stransformovaných nemocníc bude štát a prípadný prevod akcií bude schvaľovať kabinet. Stopercentná majetková účasť štátu v akciovej spoločnosti sa bude môcť zmeniť zvýšením základného imania akciovej spoločnosti. Vláda dnes zároveň v prípade 24 zdravotníckych zariadení odobrila použitie ich majetku ako vkladu pri založení akcioviek.

Ako pre TASR potvrdil právnik Peter Kováč, takáto formulácia stanov sama osebe nevylučuje nadobudnutie kontroly nad spoločnosťou súkromným investorom. Pôvodný návrh stanov počítal s tým, že 51 percent akcií bude musieť ostať v rukách štátu. Transformácia nemocníc sa nepáči opozícii a lekárskym odborom, ktoré sa jej zastavenie snažia dosiahnuť cez hromadné výpovede, keďže ju považujú za skrytú privatizáciu. To minister zdravotníctva Ivan Uhliarik viackrát odmietol.

\"Táto zmena s privatizáciou nemá absolútne nič spoločné,\" vyhlásila dnes premiérka Iveta Radičová. Zdôraznila, že cieľom transformácie je zastavenie neuveriteľného plytvania v slovenských nemocniciach. \"Potrebujeme, aby sa efektívne využívali všetky zdroje pre pacientov, na liečbu a pre lekárov,\" uviedla s tým, že lepšie hospodárenie majú zabezpečiť kontrolné mechanizmy ako dozorná rada a valné zhromaždenie, ako aj jasné pravidlá výkazníctva a účtovníctva. Poukázala na to, že nemocnice nemali doposiaľ žiadne pravidlá a celé roky si viedli vlastné účtovníctvo a ministerstvu dávali iné čísla, čo mal podľa nej odhaliť audit Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

Šéfka kabinetu ubezpečila pacientov a lekárov, že obavy, ktoré transformáciu sprevádzajú, nie sú pravdivé. Plánovanú transformáciu označila za zmenu k štandardnému účtovníctvu s tvrdými rozpočtovými obmedzeniami a priamou zodpovednosťou manažmentu a predstavenstiev. \"Neexistuje, aby sa peniaze vynakladali na nezmysly a nikto za to neniesol zodpovednosť,\" zdôraznila. Od akcioviek si vláda sľubuje efektívnejšie narábanie s prostriedkami v nemocniciach a zastavenie plytvania. Ako uzavrela premiérka, celý proces sa deje v prospech lekárov, sestier a pacientov a určite neumožňuje a nepredpokladá privatizáciu, keďže nemocnice budú stopercentným vlastníctvom štátu.

\"Transformácia je jednoznačne legislatívnym krokom na to, aby sa nemocnice mohli sprivatizovať, aj tento návrh o tom svedčí,\" povedal pre TASR exminister zdravotníctva Richard Raši. Ako poznamenal, v prípade, že nemocnice prejdú do rúk súkromných investorov, štát nebude mať žiadne mechanizmy, aby napríklad v prípade krízovej potreby vedel zasiahnuť do modelovania zdravotnej starostlivosti. Zároveň sa obáva, že po strate kontroly sa v niektorých nemocniciach prestanú realizovať ťažké operácie pre ich finančnú náročnosť, čo považuje za hrozbu.

Tridsaťjeden zdravotníckych zariadení by sa malo podľa návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach účinnej od apríla transformovať do konca tohto roka. V odôvodnených prípadoch by sa tento termín mohol posunúť o pol roka. O pol roka viac majú aj nemocnice ministerstiev vnútra a obrany. Pred týmto krokom sa bude realizovať oddlženie za 350 miliónov eur.

Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali dvakrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne vrátiť. V rámci terajšieho oddlžovania sa im tento dlh odpustil.
 

Vyberte región